Vinkkilista: Näin onnistut voimaharjoittelussa

Näin treenaat voimaa

Lue vinkit voimaharjoitteluun! Kuva: Pexels

Kuntosalilla voi treenata paljon muutakin kuin voimaa, mutta moni kuntoilijakin toivoo saavansa hieman lisää potkua lihaksiin.

Jos haluat keskittyä nimenomaan voiman lisäämiseen, meillä on hyviä uutisia! Kaksinkertainen maailman vahvin mies Jouko Ahola saapuu vetämään suositun voimaklinikan 23. elokuuta klo 17.30-19. Voit ilmoittautua 25 euron hintaiseen klinikkaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@kuntokeskusriihimaki.fi.

Jo ennen sitä voit ottaa harjoittelussasi käyttöön voimaharjoittelun perusperiaatteita. Kokosimme niistä listan avuksesi!

  1. Voimaharjoittelun perusteet. Käytä verrattain raskaita painoja ja suosi alhaisempia toistomääriä. Esimerkiksi 3-6 toiston sarjat ovat yleisiä voimaharjoittelussa. Varmista kuitenkin ensin ammattilaisen kanssa, että suoritustekniikkasi on kunnossa.
  2. Progressiivinen kuormitus. Lisää harjoittelun intensiteettiä asteittain. Lisää painoja tai vastusta ajan myötä niin, että kehosi joutuu sopeutumaan uusiin rasitusasteisiin.
  3. Liikevalikoima. Käytä moninivelliikkeitä, kuten kyykkyjä, maastavetoja, penkkipunnerruksia ja pystypunnerruksia. Nämä liikkeet aktivoivat useita lihasryhmiä samanaikaisesti ja edistävät kokonaisvaltaista voiman kasvua.
  4. Muista riittävä lepo ja palautuminen. Riittävä uni ja palautuminen ovat tärkeitä, jotta lihakset voivat toipua ja kasvaa harjoittelun aiheuttamasta stressistä. Anna kehollesi riittävästi aikaa palautua ennen seuraavaa voimaharjoitusta.
  5. Ravinto. Syö riittävästi proteiineja, hiilihydraatteja ja terveellisiä rasvoja. Näillä ravintoaineilla on suuri merkitys lihasten kasvussa ja palautumisessa. Suosi tavallista kotiruokaa.
  6. Periodisointi. Vaihtele harjoittelun intensiteettiä ja volyymiä eri jaksoilla. Tämä auttaa välttämään ylikuormitusta ja antaa lihaksille aikaa sopeutua ennen seuraavaa intensiivisempää jaksoa.
  7. Tarkkaile kehitystäsi. Pidä kirjaa harjoittelustasi ja edistymisestäsi. Tämä auttaa sinua näkemään, mitkä harjoitteet ja lähestymistavat toimivat parhaiten juuri sinulle.
  8. Tavoite. Maksimivoiman kasvattaminen vaatii pitkäjänteistä ja säännöllistä harjoittelua. Ole kärsivällinen ja pysy asetetussa tavoitteessa.