Viikon vinkki: Valjasta tavoite vahvuudeksesi – Näin löydät motivaation

Tilaa maksuton motivaatio-opas!

Motivaatio ja oikein asetettu tavoite ovat avainasemassa liikuntaharrastuksen pysyvyyden kannalta. Kuva: Pexels

Liikunnan aloittamisesta tehdään usein vaikeasti saavutettava asia, vaikka itse asiassa sitä voisi verrata minkä tahansa arkisen asian suorittamiseen. Samalla tavalla kun päätämme imuroida, yhtä hyvin voimme lähteä kävelylenkille tai tekemään tunnin salitreenin. Tällöin imurointi saattaa jäädä seuraavalle päivälle, mutta haittaako se? Useimmiten ei.

Tavoitteen asettaminen on oleellisessa roolissa niin aloittelijalle kuin pidempään liikkuneelle. Sillä erotuksella, että aloittelija kehittyy yleensä varsin nopeasti ja tavoite saattaa tulla vastaan nopeammin kuin luulemmekaan. Ja juuri se tekee liikunnan harrastamisesta niin motivoivaa!

Ilman tavoitetta saatamme jäädä ”kellumaan” epätietoisina siitä, mihin liikunnassa tulisi pyrkiä. Samalla motivaatio saattaa vähentyä. Ja kun motivaatio vähenee, riskinä on liikunnan lopettaminen tai merkittävä vähentäminen. Ja se puolestaan voi tuoda ikäviä seurauksia omalle hyvinvoinnillemme.

Motivaatiota kannattaa siis ruokkia aina kuin mahdollista, tavalla tai toisella. Keinot vaihtelevat, oleellisinta on pysyä raiteilla ja tunnistaa motivaation merkitys.

Tavoitteen asettamisessa kannattaa olla tarkkana. Voi olla, että tavoite voi olla lihaksikas vartalo, hoikempi vatsa tai parempi penkkitulos. Liian abstrakti tavoite ei kuitenkaan palvele tarkoitusta. Jos tavoite on parempi penkkitulos, on ensin määriteltävä, mitä paremmalla tarkoitetaan. Se puolestaan vaatii, että tiedämme tämän hetkisen tasomme, josta tulosta lähdetään parantamaan. Jos haluamme laihtua, on hyvä asettaa jokin tavoite, esimerkiksi kuinka monta senttiä haluamme vähentää vyötärön ympärysmitasta tai kuinka monta kiloa haluamme laskea painoa seuraavien kuuden kuukauden aikana.

Tavoitteen voi jakaa myös pienempiin osiin. Voimme esimerkiksi tavoitella penkkitulosta, joka on varsinaisen tavoitteen puolivälissä. Tavoitteen jakaminen osiin voi lisätä motivaatiota, koska silloin otamme pienen askeleen kerrallaan ja keskitymme siihen, emmekä suoraan ”isoon” tavoitteeseen, jonka toteutuminen ei onnistu käden käänteessä.

Haluatko parantaa motivaatiotasi liikkumiseen? Tilaa Kuntokeskus Riihimäen maksuton motivaatio-opas sähköpostiisi lähettämällä viestiä osoitteeseen asiakaspalvelu@kuntokeskusriihimaki.fi.