Viikon vinkki: Vaivaako syysmasennus? Kokeile näitä keinoja

Näin torjut syysmasennuksen, lue vinkit!

Syksyinen alakulo vaivaa monia, mutta vireystilaan voi vaikuttaa. Kuva: Pexels

Syksyllä moni voi kokea alakuloisuutta. Päivien lyheneminen, valoisan ajan vähentyminen ja palaaminen kiireiseen arkeen voivat kuormittaa henkisiä voimavaroja. Tällöin on syytä pitää kiinni arjen mielihyvää tuovista rutiineista. Kokosimme vinkkejä syysmasennuksen päihittämiseen.

  1. Hyödynnä valoa. Syksyllä päivänvalon määrä vähenee, mikä voi vaikuttaa mielialaan. Yritä viettää enemmän aikaa ulkona päivänvalossa ja harkitse kirkasvalolampun käyttöä, jos kaamosmasennus vaikuttaa sinuun voimakkaasti.
  2. Liikunta auttaa! Säännöllinen liikunta vapauttaa endorfiineja, jotka voivat parantaa mielialaa.
  3. Panosta ruokaan. Syö terveellisesti ja tasapainoisesti. Varmista, että saat riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita, erityisesti D-vitamiinia, jota voi olla vähemmän saatavilla talvikuukausina.
  4. Uni kuntoon. Huolehdi hyvästä unen laadusta. Pyri nukkumaan riittävästi ja yritä pitää säännöllinen unirytmi.
  5. Vältä ylimääräistä stressiä. Käytä stressinhallintakeinoja kuten meditaatiota, syvärentoutusta ja hengitysharjoituksia. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta yritä elää niin, ettet stressaa turhista asioista.
  6. Sosiaalinen tuki on tärkeää. Pidä yhteyttä perheeseen ja ystäviin.
  7. Harrasta kivoja juttuja! Vietä aikaa tekemällä asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja tyydytystä. Uusien harrastusten kokeileminen voi myös auttaa pitämään mielen virkeänä.
  8. Muista ammattiapu. Jos syysmasennus vaikuttaa voimakkaasti elämääsi ja päivittäiseen toimintakykyysi, harkitse ammattiavun hakemista psykoterapeutilta tai psykiatrilta.