Viikon vinkki: Vaihtele suorituksen tempoa

Tempon vaihtelu piristää treeniä! Kuva: Pexels

Monella meistä on tapana jämähtää elämän eri osa-alueilla tuttuun ja turvalliseen, tapoihin ja käytäntöihin, joita olemme aina noudattaneet. Fyysisessä harjoittelussa on tärkeää muuttaa tapoja säännöllisin väliajoin. Kuntosaliharjoittelua voi muuttaa monipuolistamalla liikevalikoimaa, muuttamalla toisto- tai sarjamääriä, lisäämällä treenirutiineihin myös supersarjoja tai esimerkiksi muuttamalla suoritustempoa.

Suoritustempon muuttaminen hitaammaksi voi kuulostaa helpolta, mutta itse asiassa kyseessä on melko haastava muutos. Sillä saat kuitenkin aivan erilaisen hapotuksen lihakseen ja mikä parasta, hermotat lihaksistoa uudella tavalla.

Tempon hidastaminen tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että niin sanottu negatiivinen vaihe on hitaampi kuin normaalissa suorituksessa. Voit esimerkiksi hidastaa penkkipunnerruksen alasmenovaihetta 3-5 sekuntiin. Tällöin joudut keskittymään negatiiviseen jarruttavaan vaiheeseen, kontrolloimaan tangon hitaan liikkeen ja työskentelemään ylävartalon lihaksilla eri tavalla kuin jos tekisit toistot normaalilla tempolla.

Muista, että tempon hidastaminen tarkoittaa useimmiten sarjan toistomäärän vähentämistä. Jos olet tehnyt 12 toiston sarjoja, jopa kuusi toistoa hitaalla negatiivisella vaiheella tehtyjä toistoja voi riittää.

Vinkki pähkinänkuoressa: Muista välillä hidastaa toistoja siten, että jarrutat liikkeen negatiivista vaihetta. Tämä sopii hyvin lähes kaikkiin liikkeisiin, kuten esimerkiksi kyykkyihin, penkkipunnerruksiin ja hauiskääntöihin.