Viikon vinkki: Älä unohda syviä vatsalihaksia

Sivulankku

Kuvassa sivulankku, joka on tehokas kehonpainoharjoitus. Kuva: Pexels

Merkittävä osa kuntosalitreenaajista harjoittaa vatsalihaksia varsin yksipuolisesti. Yleensä vatsalihaksille tehdään erilaisia istumaannousuja, jotka ovat hyviä liikkeitä, mutta iskevät vain pinnallisiin vatsalihaksiin. Muun muassa selän asennon kannalta olisi hyvä harjoittaa myös syviä vatsalihaksia, jotka edellyttävät notkoselän pyöristämistä ja niin sanotun korsetin aktivoimista. Vahvat syvät vatsalihakset parantavat ryhtiä ja tuovat lisäturvaa moniin kuntosaliliikkeisiin, jotka edellyttävät keskivartalon pitoa ja hallintaa.

Syviä vatsalihaksia voi harjoittaa jopa selinmakuulla, pyöristäen alaselkää kohti lattiaa ja pitämällä hetki kyseisessä asennossa. Tyypillisiä syvien vatsalihaksen harjoitteita ovat erilaiset lankutukset, perinteisestä lankkupidosta erilaisiin variaatioihin. Lankutustreeniksi soveltuu erinomaisesti esimerkiksi 4 x 30 sekuntia, 30 sekunnin tauolla pitojen välillä. Syviä vatsalihaksia ei kannata harjoittaa joka päivä, 2-3 kertaa viikossa riittää mainiosti. Tämän lisäksi on syytä pitää harjoitusohjelmassa myös pinnallisten vatsalihasten harjoitukset, esimerkiksi suorat istumaannousut ja istumaannousut kierrolla.

Vinkki pähkinänkuoressa: Treenaa syviä vatsalihaksia 2-3 kertaa viikossa esimerkiksi tekemällä lankkupitoja 4×30 sekuntia, 30 sekunnin tauoilla.