Tuore tutkimus todistaa: Kuntosaliharjoittelu ei ole koronariski

Kuva: Pexels

Tuore amerikkalaistutkimus kumoaa väitteet siitä, että kuntosaliharjoittelu olisi riski koronavirustartuntojen leviämiselle.

Tutkimuksen takana on maailman suurin kuntosalialan kattojärjestö IHRSA sekä kuntosalikävijöiden digitaaliseen kävijädataan erikoistunut yritys MXM.

MXM analysoi tutkimusta varten miljoonia kuntosalikäyntejä kaikkiaan 2873 eri kuntosalilla Yhdysvalloissa, missä koronavirus on aiheuttanut laajamittaisen ja vakavan epidemian. Analysoinnit tehtiin kolmen kuukauden aikajaksolla toukokuun alusta elokuun alkuun. Seurantaa tehtiin isojen ketjujen kuten Planet Fitnessin ja Anytime Fitnessin kuntokeskuksissa.

Tutkimuksessa havaittiin, että noin 50 miljoonan kuntosalikävijän joukosta vain 0,0023 prosenttia oli saanut positiivisen koronatestituloksen. Syynä pidetään laajamittaisesti käytössä olevia hygieniaohjeita.

– On käynyt selväksi, että kuntosalien turvallisuusohjeistukset ovat paitsi tehokkaita, ne estävät myös koronaviruksen leviämisen, MXM-yhtiön toimitusjohtaja Blair McHaney kommentoi medialle.

Tiedot tartunnoista saatiin kuntokeskuksilta, jotka lupautuivat mukaan laajaan tutkimukseen. Tartuntaluvut perustuvat kuntosalijäseniltä saatuihin vapaaehtoisiin terveystietoihin.

Tutkimuksen tekijät uskovat, että kaikki kuntosalit, joissa noudatetaan tarkkoja viranomaisten laatimia hygieniaohjeistuksia, ovat turvallisia paikkoja harjoitteluun. Tärkeinä pidetään etenkin käsihygieniaa ja laitteiden desinfiointia.

Tutkimuksen tekijät muistuttavat, että liikunta on erityisen tärkeässä roolissa koronaepidemian aikana. Se parantaa vastustuskykyä ja auttaa jaksamaan myös henkisesti. Liikalihavuuden torjumisella on merkitystä myös koronaviruksen aiheuttaman taudin ehkäisemisessä.

Lähde: https://www.ihrsa.org/