Tekeekö helle hallaa? Treenaa näin, kun kuuma iskee jälleen

Suomessa on eletty yhtä kaikkien aikojen kuuminta heinäkuuta. Tämä on vaatinut veronsa, sillä liikunnasta ulkoilmassa ja ilmastoimattomissa sisätiloissa on tullut pahimmillaan lähes ylitsepääsemättömän haastavaa.

Niille, joilla liikunta on elämäntapa, vaihtoehtoja ei ole kuitenkaan jäänyt. Liike on lääke, myös kesällä! Hikoilun kestää moni, mutta voimattomuuden tunne ja tavallista huonompi jaksaminen voi verottaa ikävällä tavalla harjoittelunautintoa.

Ensi viikolla pahin kuumuus väistyy hetkeksi, mutta sen jälkeen lämpötilojen on ennustettu jälleen kohoavan.

Kokosimme joitakin vinkkejä, joilla voit lisätä harjoittelutehoa hellekauden aikana.

Pyri harjoittelemaan aamuisin tai myöhempään illalla. Moni pitää aamutreenistä myös siksi, että siten päivä alkaa energisesti. Aamutreeniin voit yhdistää parhaimmillaan myös esimerkiksi aamu-uinnin tai rentouttavan kävelyhetken luonnon keskellä. Voit esimerkiksi viedä kahvakuulan järven / lammen rantaan tai nauttia ruuhkattomasta kuntosalista. Muista, että yleensä kuntosalilla on viileintä aamulla.

Kevennä harjoittelua hieman. Jos olet tottunut totisiin treeneihin, kesällä on hyvä kuunnella kroppaa tarkemmalla korvalla ja vältettävä esimerkiksi mahdollista nestehukkaa ja uupumista. Suunnittele siis treenisi hieman lyhyemmiksi tai muutoin kevyemmiksi esimerkiksi pidentämällä palautustaukoja tai keventämällä vastuksia. Jos tunnet treenin aikana voimattomuutta, pahoinvointia tai olosi on muuten heikko, lopeta harjoitus välittömästi.

Muista suolan saanti. Pelkkä veden juonti kesällä voi olla jopa haitallista, jos elimistö ei saa riittävästi hikoilun mukana menettämiään suoloja. Jos syöt vähäsuolaisesti, lisää ruokaan hieman tavallista enemmän suolaa.

Juo nestettä säännöllisin väliajoin. Älä täytä vatsalaukkua liiallisella nestemäärällä vaan hörppää pieniä määriä esimerkiksi parinkymmenen minuutin välein.

Palauta keho treenin jälkeen. Pelkän veden lisäksi voit varata treeniin mukaan suoloja sisältävää urheilujuomaa. Treenin jälkeen on hyvä tankata vedellä ja suolaisella välipalalla / ruualla. Jos helle on vienyt kovimman nälän, suolainen salaatti on hyvä vaihtoehto.

”Huijaa” kroppaa ja viilennä itseäsi! Ranteiden kostuttaminen kylmällä juoksevalla vedellä sekä kaulan ja niskan alueen kostuttaminen jäävedellä ovat vanhoja keinoja kehon viilentämiseksi. Treenin jälkeen kannattaa ottaa lämmin suihku viileän sijaan, sillä tällöin lämmin huoneilma tuntuu viileämmältä suihkun jälkeen.