Onko motivaatio liikkumiseen kateissa? Näin herätät sen henkiin

Kuva: Pexels

Vuosi 2021 on käynnistynyt. Tämä on se aika, jolloin moni meistä pyrkii aloittamaan uuden elämän. Maailma ympärillämme voi muuttua nopeasti, mutta ihminen hitaasti. Siksi monen kohdalla uuden elämän aloittaminen jää puolitiehen ja motivaatio liikkumiseen karisee hiljalleen alkuinnostuksen jälkeen.

Me Kuntokeskus Riihimäessä pyrimme huolehtimaan siitä, että juuri Sinun olisi helppo lähteä liikkumaan. Tärkeintä liikkumisen aloittamisessa on juuri se, että aloittaminen ei olisi hankalaa. Jos jokin tekeminen elämässä tuntuu hankalalta, motivaatiota sellaista tekemistä kohtaan on vaikea löytää.

Miten siis onnistut motivaation löytämisessä? Ensiksi on asetettava jonkinlainen päämäärä.

Päämäärä on asetettava myönteisessä valossa. Näin ollen: määrittele ensin tavoitteeksi päämäärä, jota kohti mennään. Ei asia, josta halutaan eroon. Useimmiten eroon pääsyn kannalta laadittu tavoite ei pidä. Kuinka monta kertaa olet kuullut pieleen menneestä tupakka- tai karkkilakosta? On viisautta unohtaa lakot ja pyrkiä kohti terveellisiä elämäntapoja askel askeleelta, päämääränä parempi olo ja hyvinvoiva keho.

Päämäärän asettamisessa on kyse oman polun löytämisestä. Jos jokin asia sotii vahvasti ihmistä vastaan, tällaisen päämäärän tavoittelu ei todennäköisesti kannata. Tässä oppaassa puhun motivaation rakentamisesta liikkumista kohtaan. Haluan siis sinut liikkumaan, mutta en voi tulla repimään sinua sohvalta. Tarvitaan oma halu tehdä jotain hyvää itselleen.

Aivan ensimmäiseksi sinun on selvitettävä, miksi sinun ylipäätään pitäisi liikkua. Lukuisat tutkimukset puoltavat tätä, mutta ne tuskin lisäävät merkittävästi motivaatiotasi. Tutkimuksia tulee ja menee. Saatat löytää motivaation kaverisi onnistuneesta painonpudotuksesta, terveystilasi heikkenemisestä, muuten vaan huonosta olosta tai huonosta omatunnosta liittyen painoosi. Tai sitten haluat vain opetella uuden lajin, juosta puolimaratonin tai laihduttaa häihisi. Pääasia on, että tavoite on kirkkaana mielessäsi, kun otat ensimmäisen askeleen. Mieti, mitä hyvää saat, kun olet saavuttanut jonkin asia, joka ajaa sinua kohti tavoitettasi.

Avuksi voit ottaa mielikuvaharjoittelun. Motivaation herättelemiseksi voi olla hyvä, että kuvittelet vaikka epärealistisenkin vision siitä, mitä liikkumisen ilo aiheuttaa. Jos olet joskus harrastanut liikuntaa, luultavasti tiedät, että liikuntasuorituksen jälkeen olo on yleensä hyvä elimistöön vapautuneiden endorfiinien ansiosta. Kun haluat lisätä motivaatiotasi liikkumista kohtaan, ajattele sitä tunnetta. Mieti, kummasta saat paremman olon: jäämällä sohvalle tai lähtemällä heti vaikkapa kävelylenkille vajaaksi tunniksi?

Mentaaliharjoittelun aikana on tarkoitus nähdä avoimin mielin tulevaisuuteen. Visioi itsesi tilanteeseen, jossa olet onnistunut muutosprosessissasi. Tutkaile itseäsi ja vertaa lopputulosta nykyhetkeen. Voit tehdä mentaaliharjoittelun päivittäin, esimerkiksi aina ennen nukkumaanmenoa. Jos mahdollista, piirrä tavoitteesi kuvaksi ja kiinnitä se näkyvälle paikalle kuten jääkaapin oveen. Jos et osaa piirtää, voit sanoa tavoitteesi ääneen ja tallentaa sen esimerkiksi puhelimeen. Tavoitteena on joka tapauksessa visioida mielikuva niin kokonaisvaltaisen eläväksi kuin mahdollista.

Mitä enemmän hekumoit ja visioit, sen parempi. Visiosi voi olla ylimyönteinen. Tässä harjoituksessa viattomuus ei kaunista. Näin tehdessäsi ohjelmoit tiedostamatonta mieltäsi. Samalla virittelet aivojasi muutokseen ja kasvatat motivaatiotasi.

Muista aloittaa jo tänään. Ensimmäinen askel valmistaa sinua edistymään huomenna. Jos et toimi, et koskaan saavuta tavoitetta etkä edes ensimmäistä askelta. Muista, että jokainen pienikin askel on askel eteenpäin. Jos olet esimerkiksi päättänyt aloittaa lenkkeilyn ja ruveta juoksemaan ja homma ei maistukaan, tee edes pieni kävelylenkki. Näin tehdessäsi olet ottanut joka tapauksessa pienen askeleen eteenpäin, vaikka askel ei ole niin iso kuin alun perin ajattelit. Kompromissikin on parempi ratkaisu kuin täydellinen passiivisuus.

Kuntokeskus Riihimäki tarjoaa käyttöösi ammattitaitoiset personal trainerit ja pienryhmiä, joissa pääset aloittamaan liikuntaharrastuksen matalalla kynnyksellä ja turvallisesti. Näistä ryhmistä löydät lisää Facebook-sivuiltamme.