Koska voi palata liikunnan pariin sairausloman jälkeen?

Koska voi palata liikunnan pariin flunssan jälkeen?

Lepo on oleellisen tärkeässä roolissa muun muassa jälkitautien välttämämiseksi. Kuva: Pexels

Parhaillaan on liikkeellä paljon viruksia, kuten koronavirus ja RS-virus. Hyvä käsihygienia auttaa, mutta tärkeintä on pysyä kotona, kun tauti iskee.

Mutta koska voi palata jälleen liikunnan pariin sairauden jälkeen? Seuraavassa tärkeitä asioita, jotka on syytä ottaa huomioon liikuntaan palaamisessa flunssan, influenssan tai koronavirustartunnan jälkeen.

  1. Aloita varovasti! Lisää kuormitusta vähitellen. Tarkkaile sykettä ja etenkin sen palautumista leposyketasolle. Jos syke ei palaudu, älä jatka liikuntaa! Kehosi saattaa tarvita aikaa palautuakseen, ja liian nopea tai liian intensiivinen liikunta voi hidastaa toipumista.
  2. Kuuntele kehoasi. Jos koet voimakasta väsymystä, hengenahdistusta tai muita oireita, pidä taukoa ja ota yhteyttä lääkäriin.
  3. Valitse turvalliset liikuntamuodot. Vältä aluksi intensiivistä liikuntaa kuten reipasta juoksua tai muita hengästyttäviä liikuntamuotoja. Kävely, pyöräily ja muut matalan intensiteetin harjoitukset voivat olla hyviä vaihtoehtoja paluulle liikunnan pariin.
  4. Ota huomioon immuunijärjestelmän palautuminen. Virustartunnan aikana immuunijärjestelmä taistelee aktiivisesti infektiota vastaan. Riittävä lepo auttaa immuunijärjestelmää palautumaan ja vahvistumaan, mikä on olennaista tartunnasta toipumisen kannalta.
  5. Vältä liiallista stressiä. Liiallinen fyysinen stressi, kuten raskas liikunta, voi hidastaa toipumista ja altistaa kehon lisääntyneelle rasitukselle.
  6. Vältä tulehdusreaktioiden lisääntymistä. Koronavirustartunta voi aiheuttaa tulehdusreaktioita kehossa. Liiallinen fyysinen rasitus voi lisätä tulehdusta, kun taas riittävä lepo auttaa vähentämään tulehdusreaktioiden riskiä ja edistää paranemista. Liian aikaisessa liikunnan aloittamisessa piilee jälkitaudin riski. Se puolestaan voi pitkittää selvästi liikuntaharrastuksen pariin palautumista. Levolla varmistetaan, että keho on valmis ottamaan vastaan liikunnan aiheuttaman fyysisen rasituksen ilman merkittäviä riskejä.