Kesälomalta arkeen: Näin onnistut!

Lue, miten voit helpottaa arkeen paluuta

Selätä lomaltapaluustressi! Kuva: Pexels

Palaaminen kesälomalta arkeen ei välttämättä onnistu aina parhaalla mahdollisella tavalla. Osa kokee lomaltapaluustressiä, jolloin palaaminen työhön ja arkisiin askareisiin voi tuntua raskaalta.

Liikunta auttaa monessa tapauksessa, mutta arkeen palaamista voi helpottaa myös muilla keinoilla. Kokosimme vinkkejä, joiden avulla voit helpottaa palaamista arkiseen aherrukseen.

  1. Muista pehmeä lasku, jos mahdollista! Palaa arkeen jo muutama päivä ennen varsinaista töihin tai opiskeluun paluuta. Tämä auttaa kehoa ja mieltä sopeutumaan rutiineihin.
  2. Järjestä ja suunnittele. Tee lista tärkeistä tehtävistä, jotka odottavat sinua palatessasi. Suunnittele päiväsi etukäteen ja aseta tavoitteita, jotta tiedät, mitä odottaa ja mitä haluat saavuttaa.
  3. Huolehdi hyvinvoinnista. Pidä kiinni terveellisistä elämäntavoista, kuten riittävästä unesta, liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta. Liike on lääke myös lomaltapaluustressiin!
  4. Muista armollisuus ja joustavuus. Ole valmis sopeutumaan muutoksiin ja odottamattomiin tilanteisiin. Joustavuus auttaa sinua käsittelemään stressiä paremmin.
  5. Ylläpidä loman positiivisia kokemuksia. Mieti, mitä hyvää lomaltasi otit mukaasi, ja pyri siirtämään nämä arkeesi. Jos löysit lomalla hyvän tavan rentoutua, pyri ottamaan se osaksi arkea.
  6. Tee arjesta mahdollisimman mielekästä. Tavoitteiden asettaminen ja itsellesi merkityksellisten asioiden tekeminen auttavat sinua pysymään motivoituneena.
  7. Muista sosiaalisen tuen merkitys. Jaa kokemuksesi läheisten kanssa. Lomalta palaaminen on vaikeaa monelle muullekin.
  8. Vältä liiallista itsesi kuormittamista. Älä yritä ottaa kaikkea loman aikana kertynyttä ”työvelkaa” kerralla kiinni, vaan etene askel askeleelta. Aseta realistisia tavoitteita ja priorisoi tehtäviä.