Kehitä otevoimaasi, ota akseli osaksi harjoittelua – Lue vinkit!

Akseliveto kehittää otevoimaasi

Kuntokeskus Riihimäessä voit treenata maastavedossa tärkeää otevoimaa akselilla.

Kuntokeskuksessa treenaavat ovat huomanneet, että tankovalikoimaan on saapunut varsinainen jättiläinen: 37-kiloinen akseli, joka on tarkoitettu otevoimaharjoitteluun.

Akseli on tuttu otevoimakisoista, jossa testataan maksimaalista otevoimaa erilaisissa lajeissa. Akseliveto on yksi näistä.

Tavallisen kuntoilijan ei kannata miettiä maksimaalisia suorituksia, mutta akseli on oivallinen lisä harjoitteluun. Otevoiman parantamisesta on nimittäin hyötyä monissa vapaapainoliikkeissä kuten maastavedoissa, erilaisissa kulmasouduissa ja hauiskäännöissä. Hyvä otevoima saattaa parantaa jopa kyykkytulostasi!

Miten akselilla sitten treenataan?

Treeni eroaa jonkin verran tavallisesta maastavedosta. Toistoja ei kannata tehdä viittä enempää per sarja, koska kyynärvarsien lihakset ovat kovilla eivätkä ne välttämättä ole tottuneet otevoimaharjoitteluun. On siis tärkeää aloittaa maltilla. Muista, että akselin kanssa ei ole syytä käyttää oteremmejä, koska tarkoituksena on nimenomaan kehittää puristusvoimaa.

Akselivedossa käytetään myötäotetta, joka mittaa parhaiten otevoimaa. Treeni kannattaa suunnitella esimerkiksi siten, että nostat maltillisesti painoja sarjojen välillä, kunnes et enää saa viittä toistoa.

Kun myötäotteen maksimitoistomäärä on saavutettu, voit vaihtaa ristiotteeseen, joka helpottaa vetoa selvästi (pitää otteen paremmin). Tee ristiotteella 2-4 sarjaa siten, että vaihtelet otteen puolia. Tee siis ensin esimerkiksi siten, että vasemman käden kämmen osoittaa eteen ja oikean käden kämmen taakse. Seuraavan sarjan teet päinvastaisella otteella. Näin kehität ristiotetta tasapuolisesti molemmille otteille.

Muista keskittyä akselivedossa hyvään maastavetotekniikkaan. Anna tangon pudota otteesta, kun puristusvoima loppuu. Älä hidasta vetoa liikaa, koska jokainen lisäsekunti verottaa otevoimasi riittävyyttä.

Akselivetoja ei kannata tehdä jokaisessa maastavetotreenissä. Voit esimerkiksi tehdä joka toisen vetoharjoituksen normaalilla tangolla ja joka toisen akselilla.

Huomaat pian, että perustanko pysyy tiukemmin otteessasi!