Entä jos epäonnistut tavoitteessasi? Älä lannistu, lue vinkit seuraaviin askeleisiin

Toimi näin, jos epäonnistut tavoitteessasi

Epäonnistumiset kuuluvat elämään. Niitä ei kannata jäädä murehtimaan liian pitkäksi aikaa. Kuva: Pexels

Epäonnistumiset kuuluvat elämään. Jos olet laatinut tavoitteen esimerkiksi liikuntaharrastukseen tai mihin tahansa muuhun elämän osa-alueeseen liittyen eikä se näytä toteutuvan, älä jää murehtimaan asiaa. Usein voi olla kyse siitä, että tavoite on alun perin asetettu liian haastavaksi, jolloin sen saavuttaminen ei onnistu. Toisaalta oikein asetettu tavoite on aina riittävän haastava, sellainen, että sen saavuttaminen vaatii ponnisteluja.

Kokosimme joitakin vinkkejä siihen, miten epäonnistumisiin kannattaa suhtautua.

  1. Hyväksy tunteesi. On normaalia tuntea pettymystä, vihaa tai surua epäonnistumisen hetkellä. Anna itsellesi lupa tuntea nämä tunteet.
  2. Analysoi tilannettasi. Mieti, miksi tavoitteesi ei toteutunut. Oliko se realistinen? Oliko jotain odottamatonta tapahtunut? Tarkastele, mikä meni pieleen ja mitä olisit voinut tehdä toisin. Ole kuitenkin armollinen itsellesi.
  3. Ota vastuu, mutta älä syytä itseäsi liikaa. On tärkeää tunnistaa omat osuutesi epäonnistumisessa, mutta älä syytä itseäsi liikaa. Epäonnistumiset ovat mahdollisuuksia oppia.
  4. Aseta realistisia tavoitteita. Kun asetat uusia tavoitteita, varmista, että ne ovat realistisia ja saavutettavissa. Liian suuret odotukset voivat johtaa turhautumiseen ja pettymyksiin.
  5. Suunnittele uudelleen! Pohdi, miten voit muokata tavoitettasi niin, että se olisi saavutettavissa.
  6. Pyri positiiviseen ajattelumalliin. Korvaa negatiiviset ajatukset positiivisemmilla. Muista, että epäonnistuminen ei määrittele sinua kokonaisuutena.
  7. Pyydä tukea. Jaa tunteesi luotettavien ystävien, perheenjäsenten tai ammattilaisten kanssa.
  8. Aseta uusia tavoitteita. Kun olet oppinut epäonnistumisesta ja valmis etenemään, aseta uusia tavoitteita. Näiden tavoitteiden tulisi heijastaa oppimiasi asioita.
  9. Pysy sinnikkäänä. Epäonnistumiset ovat osa elämää, mutta ne eivät määritä lopputulosta.