Aloittelija, huomio! Näin pääset vapaapainoharjoittelun makuun

Näin aloitat vapaapainoharjoittelun

Vapaapainoharjoittelu on kehittävintä painoharjoittelua.

Oletko tutustunut vapaapainoharjoitteluun? Jos et ole, suosittelemme lämpimästi. Vapaapainotreenillä voit nimittäin saada aikaan parhaat tulokset, mitä tulee voimantuoton lisäämiseen ja lihasten kasvattamiseen.

Vapaapainoharjoittelulla tarkoitetaan treenaamista käsipainoilla ja levytangoilla, ilman laitteita. Yksi vapaapainoharjoittelun etu on liikkuvuuden ja kehonhallinnan parantaminen. Vapailla painoilla harjoitellessa keskivartalo on tuettava perusteellisemmin kuin laitteissa.

Mutta miten aloittaa vapaapainoharjoittelu turvallisesti?

  1. Aloita kevyillä painoilla.  Tämä on tärkeää, jotta voit keskittyä liikkeen oikeaan tekniikkaan. Liian suuret vastukset vapaapainoharjoittelussa voivat johtaa loukkaantumiseen. Muista kysyä apua kuntosalimme henkilökunnalta!
  2. Opi tekniikka valmentajan avulla: Personal trainer auttaa sinua vapaapainoliikkeiden kuten kyykkyjen, maastavetojen ja penkkipunnerruksen tekniikas omaksumisessa.
  3. Harjoittele säännöllisesti. Vapaapainoharjoittelu vaatii paljon tekniikkaharjoittelu pienillä vastuksilla, etenkin harrastuksen alkuvaiheessa. On tärkeää lisätä vastusta säännöllisesti, jotta lihakset ja voima kehittyvät. Vapaapainoharjoittelua voit harrastaa jopa viisi kertaa viikossa, jos samalla muistat huolehtia kehonhuollosta!
  4. Kehonpainoharjoittelu on hyvä startti. Ennen kuin siirryt lisäämään painoja, voit harjoitella keskivartalon pitoa ja kehonhallintaa kehonpainotreenillä. Kehonpainokyykkyjen, punnerrusten ja (avustettujen) leuanvetojen avulla voit vahvistaa kehoasi ilman lisävastuksia.
  5. Muista palautus. Anna kehollesi tarpeeksi aikaa palautua harjoittelun välissä. Vapaapainoharjoittelu on kuormittavampaa kuin harjoittelu laitteissa. Jatkuva harjoittelu ilman riittävää palautumista voi johtaa ylikuormitukseen ja loukkaantumisiin.
  6. Kuuntele kehoasi. Jos tunnet kipua harjoittelun aikana, keskeytä harjoitus.
  7. Seuraa edistymistäsi. Pidä kirjaa harjoitteluistasi ja seuraa edistymistäsi. Tämä auttaa motivoitumaan ja jatkamaan harjoittelua.
  8. Muista monipuolisuus! Älä keskity vain yhteen liikkeeseen. Monipuolinen harjoittelu auttaa kehittämään eri lihasryhmiä ja parantamaan kokonaisvaltaista kuntoa. Esimerkiksi kyykyissä on tärkeä harjoitella taka- ja etukyykkyjä sekä erilaisia yhden jalan kyykkyjä.