10 vinkkiä sujuvampaan korona-arkeen

Kuva: Pexels

Elämme poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa jokainen on joutunut muuttamaan omaa arkeaan. Vaikeinta uusi tilanne on niille, jotka eivät ole tottuneet viettämään paljon aikaa kotona, jotka normaalisti tapaavat paljon ihmisiä ja jotka eivät normaalisti tee etätöitä. Monen kohdalla muutokset arkisiin liikuntatottumuksiin ovat heittäneet häränpyllyä. Kotitreeni ei läheskään kaikille tarjoa samaa euforista tunnetta kuin esimerkiksi kuntosalilla harjoittelu.

Kokosin (omien kokemusteni perusteella) kymmenen kohdan listan asioista, jotka huomioimalla jokainen (tai ainakin useimmat meistä) voivat tehdä omasta korona-arjestaan edes hieman helpompaa.

Tässä oleellisimmat asiat:

  1. Syö säännöllisesti. Oma ruokavalioni on huomaamatta tiukentunut, koska en enää käy lounasravintoloissa. Kun ruuat tekee itse, on suuri vaara, että niistä tulee terveellisempiä (vähemmän suolaa ja sokeria). Riskinä on toki myös se, että kotona ollessasi sorrut useammin herkutteluun. Jos näin on käynyt, yritä rajoittaa herkuttelu yhteen karkkipäivään viikossa.
  2. Juo paljon. Kotona juominen on helpompi jaksottaa, koska olet lähes koko ajan vesihanan vieressä. Juominen pitää yllä aineenvaihduntaa ja edesauttaa hyvää vastustuskykyä.
  3. Pidä säännöllinen siivouspäivä. Nyt kun vietämme enemmän aikaa kotona, on hyvä huolehtia siisteydestä ja sitä kautta asumismukavuudesta. Lisäksi siivoaminen on erinomaista hyötyliikuntaa!
  4. Älä seuraa uutisia jatkuvasti. Tee itsellesi kalenteri, johon merkitset, koska saat selata uutisia älypuhelimesta. Jatkuva koronauutisten seuraaminen voi lisätä ahdistuneisuutta.
  5. Pidä yhteyttä kavereihin puhelimitse tai pikaviesteillä. Älä unohda, että muut ovat samassa tilanteessa kuin sinä ja kaipaavat sosiaalisia kontakteja.
  6. Pidä unirytmi. Mene aikaisin nukkumaan ja herää aikaisin. Jos sinulla on ajatustyötä vaativa ammatti, aikaiset aamut ovat hyvää aikaa keskittyä, kun muut perheenjäsenet vielä nukkuvat.
  7. Ulkoile. Nyt on hyvä mahdollisuus käyttää aikaa ulkoiluun, sillä säät paranevat ja raitis ilma pitää henkisen hyvinvoinnin kunnossa. Jos mahdollista, lähde metsään.
  8. Lue. Riskinä kotona vietetyn ajan lisääntymisessä on jämähtäminen sohvalle television ääreen. Tee itsellesi haaste: Lue / kuuntele yksi kirja viikossa! Vaihtoehtoisesti keskity rentouttaviin asioihin, jotka saavat sinut unohtamaan ulkomaailman hetkeksi. Sellaisia voivat olla käsityöt, maalaaminen, valokuvaaminen tai vaikkapa musiikin kuunteleminen.
  9. Kirjoita päiväkirjaa. Pura tuntemuksiasi paperille. Se voi helpottaa, jos tunnet ahdistuneisuutta ja pelkoa.
  10. Viimeiseksi: Älä masennu. Selviämme tästä kyllä. Vaikea aika voi osaltaan kasvattaa. Tämän jälkeen olemme vahvempia kuin koskaan.

 

Tsemppiterveisin,

Pauli Reinikainen